Salderingsregeling

Zonnepanelen produceren niet 24 uur per dag energie en op zonnige dagen produceert u bijvoorbeeld weer meer energie dan op winterse dagen. De energie die u dagelijks produceert met uw zonnepanelen wordt mogelijk ook direct verbruikt door uw wasmachine of wasdroger en de teveel geproduceerde energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Op momenten dat u bijvoorbeeld geen of minder produceert met uw zonnepanelen dan wat u verbruikt, dan levert de energiemaatschappij u de energie en deze verbruikte energie mag u aan het einde van het jaar wegstrepen tegen de door u geleverde energie. Dit heet salderen.  

Hoe werkt de salderingsregeling nu precies?

Op zonnige dagen produceert u bijvoorbeeld meer energie met uw zonnepanelen dan u op dat moment zelf direct verbruikt. Die energie wordt dan teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en uw energiemeter draait  terug of uw slimme meter registreert de teruglevering.

U ‘verkoopt’ als het ware uw stroom aan de energieleverancier waarvoor u eigenlijk een factuur zou moeten sturen  Dit is geen goede oplossing vandaar dat dit voor u geregeld is via de wettelijke salderingsregeling.

De hoeveelheid stroom die u teruglevert wordt met de aan u geleverde stroom door uw energieleverancier met u verrekend op de jaarrekening. Dit heet ‘salderen’.

Voorbeeld:

U produceert met uw zonnepanelen in één jaar 3.000 kWh en hiervan gebruikt u direct 1.800 kWh en u levert  1.200 kWh terug aan uw energieleverancier.

Stel uw jaarverbruik voor al uw elektrische apparaten tezamen bedraagt  3.500 kWh per jaar. U koopt dan 1.700 kWh (3.500 – 1.800) van uw energieleverancier en op uw jaarrekening betaalt u uiteindelijk voor maar 500 kWh (1.700 – 1.200).

Salderen gebeurt automatisch en hiervoor dient u zich enkel bij uw energieleverancier en uw netbeheerder aan te melden voor het terugleveren van energie. (www.energieleveren.nl)

Uw netbeheerder zal ook controleren of uw energiemeter geschikt is voor de registratie van de terug geleverde energie. Na het installeren van uw zonnepanelen systeem kunt u direct het maandelijkse voorschotbedrag aan uw energieleverancier verlagen.