Salderingsregeling

Zonnepanelen produceren niet 24 uur per dag energie en op zonnige dagen produceert u bijvoorbeeld weer meer energie (kWh) dan op donkere winterse dagen. De energie die u dagelijks produceert met uw zonnepanelen wordt of direct verbruikt door bijvoorbeeld uw wasmachine of wasdroger of wordt terug geleverd aan uw energieleverancier.

Op momenten dat u bijvoorbeeld geen of minder produceert met uw zonnepanelen dan wat u verbruikt, dan levert de energiemaatschappij u de energie en deze verbruikte energie mag u aan het einde van het jaar wegstrepen tegen de door u geleverde energie. Dit heet salderen.  

Hoe werkt de salderingsregeling nu precies?

Op zonnige dagen produceert u bijvoorbeeld meer energie met uw zonnepanelen dan u op dat moment zelf direct verbruikt. Die energie wordt dan terug geleverd aan uw energieleverancier en uw energiemeter draait terug of uw slimme meter registreert de terug geleverde kWh.

U ‘verkoopt’ als het ware uw stroom aan de energieleverancier waarvoor u eigenlijk een factuur zou moeten sturen. Dit is geen goede oplossing vandaar dat dit voor u geregeld is via de wettelijke salderingsregeling.

De hoeveelheid stroom die u terug levert wordt met de aan u geleverde stroom door uw energieleverancier met u verrekend op de jaarrekening. Dit heet ‘salderen’.

Nieuwe Salderingsregeling

De nieuwe salderingsregeling biedt eigenaren van zonnepanelen zekerheid naar de toekomst toe en laat ons beseffen dat wij allen de geproduceerde stroom met onze zonnepanelen overdag ook zoveel mogelijk zelf direct verbruiken.

Iedere geproduceerde kWh met uw eigen zonnepanelen die u direct verbruikt hoeft u niet te kopen en dat bespaart dan het volledige actuele stroomtarief op dat moment.

De geproduceerde kWh die u niet direct in uw apparaten verbruikt levert u terug aan uw energieleverancier.

De terug geleverde kWh wordt gesaldeerd met de door u aangekochte stroom tijdens die momenten dat u niet zelf voldoende kWh produceert met uw zonnepanelen. Dit heet salderen en wordt op de jaarlijkse afrekening van uw energieleverancier verrekend.

Van 2023 tot 2031 ontvangt u over dat gedeelte dat u terug levert aan de energieleverancier niet meer het volledige kWh tarief welke u ook betaalt. Vanaf 2023 wordt de vergoeding over de terug geleverde kWh met 9% per jaar verlaagd en over dat deel ontvangt u dan niet het volledige actuele kWh prijs en hiervoor ontvangt u een wettelijk minimaal bedrag. Dit wettelijk minimumbedrag is bij benadering de werkelijke inkoopprijs van een kWh exclusief de energiebelastingen en de BTW.

Voorbeeld:

U produceert met uw zonnepanelen in 2024 bijvoorbeeld 3.000 kWh en hiervan gebruikt uzelf direct 1.800 kWh in uw apparaten. U levert dan in 2024 in totaal 1.200 kWh terug aan uw energieleverancier en die wordt gesaldeerd. Over 18% van deze terug geleverde 1.200 kWh ontvangt u niet het volledige kWh tarief aan besparing echter bijvoorbeeld € 0,06 per kWh.

Uw totale besparing bedraagt dan in 2024 door direct eigen direct verbruik € 441,00 (1.800 x € 0,245). Over de terug geleverde 1.200 kWh ontvangt u over 82% (100% – 18%) daarvan het volledige kWh tarief terug en bedraagt de besparing € 241,08. Over 18% van de 1.200 kWh die u heeft terug geleverd ontvangt u niet het volledige bedrag en dit bedraagt dan € 12,96 aan besparing.

Totaal bedraagt uw besparing over 2024 dan € 695,04.

Salderen gebeurt automatisch en hiervoor dient u zich enkel bij uw energieleverancier en uw netbeheerder aan te melden voor het terug leveren van energie. (www.energieleveren.nl)

Uw netbeheerder zal ook controleren of uw energiemeter geschikt is voor de registratie van de terug geleverde energie. Na het installeren van uw zonnepanelen systeem kunt u direct het maandelijkse voorschotbedrag van uw energieleverancier verlagen.